Reklama
 
Blog | Jaroslav Štverák

Královna Viktorie

patřila k nejvýznamnějším panovnicím v historii Velké Británie. Na anglickém trůnu setrvala 63 let a stala se tak nejdéle panující anglickou královnou.  Přijel jsem do západonorského přístavu  Stavanger a ona tam byla.

Pochopitelně nikoliv královna osobně, ale její klon, luxusní loď Queen Victoria. Tato královna společnosti Cunard Line rozšířila od prosince 2007 vedle Queen Mary2 a Queen Elizabeth2, flotilu  majestátných panovnic brázdících vlny oceánu.

Queen Victoria váží přes 90 000 tun a na délku měří 294 metrů. Její šířka dosahuje 32 metrů a výška je 54 metrů. Na své palubě může přivítat až 2 014 pasažérů. Na této lodi je prostě všechno. Vždyť na Queen Victorii pluje i Královské dvorní divadlo. Hlediště lodního divadla může pojmout až 830 diváků.  Dala by se uvádět i další fakta, ale ta působí  vedle živého pohledu na tento kolos nudně.

 S královnou se člověk nepotkává každý den, a tak jako suchozemec jsem byl vskutku fascinován pohledem na její Výsost. Doufám, že několika fotkami potěším i Vás. V tom momentě, kdy jsem jí poprvé viděl jsem pochopil, proč třeba  příjezd Queen Mary2 v Hamburku očekávaly a vítaly desetitisíce lidí.

Reklama