Reklama
 
Blog | Jaroslav Štverák

Bude změna vysílacího času „Událostí“ na ČT1 skutečně událostí?

Zdrcující úder pro komerční televize, podstatné zvýšení sledovanosti, tak nějak je prezentována připravovaná změna vysílacího času hlavní zpravodajské relace na ČT1, která má začínat od 19 hodin.  Skutečně je už  nejvyšší čas s tímto pořadem něco udělat, jestliže jistá komerční televize má u  hlavního večerního zpravodajského pořadu sledovanost zhruba dvojnásobnou. Je-li však změna vysílacího času to pravé ořechové, o tom si dovolím silně pochybovat.

Již dlouho mají Události podle mého názoru výrazně sestupnou tendenci. ČT jako by dlouhodobě nevěděla, na jakou stranu „barikády“ se posadit. Jestli  na tu ryze zpravodajskou nebo na tu ryze komerční.  Z toho potom vyplývá naprostá programová nevyváženost tohoto pořadu.  Příspěvky bez ladu a skladu, bez stanovení jasných programových zásad a zpravodajských priorit, které by pro veřejnoprávní televizi  měly být naprosto jasné. Jednou začíná tento pořad jako klasická komerční televize, tedy  černou kronikou,  podruhé se chová jako parlamentní televize, potřetí  nás podrobně informuje o „nesmírně zajímavé“ bouři ve sklenici vody v Horních Medlánkách či Dolních Žamžanech.

 

Těm opravdovým veřejnoprávním televizím, na jejichž hlavní večerní zpravodajství je  možno se třeba přes satelit dívat od 20 hodin, stačí na hlavní večerní zpravodajskou relaci obvykle patnáct minut,  protože i čas diváka je drahý. Náš životní styl se podstatně změnil. Večerní posezení u Událostí ČT již od 19 hodin s cílem zvýšit sledovanost tohoto pořadu  je pro mne  a asi i pro mnoho dalších diváků přinejmenším úsměvné.

 

Klasická životní moudrost „bordelmamá“, tedy   dámy s nesporně velikými životními zkušenostmi totiž říká:“ Když jde špatně kšeft, není vůbec nutné hejbat postelema, je nejvyšší čas vyměnit osazenstvo“!

Reklama