Reklama
 
Blog | Jaroslav Štverák

Domácí úkol z matematiky!

 Přiznám se, že už drahnou řádku let mně nikdo žádný domácí úkol, natož z matematiky nedal. Co na mně zapůsobilo tak silně, že jsem se rozhodl prověřit šedé buňky mozkové – mému počítači?

Byla to reklama v ČT na spotřebitelský úvěr, která mně iritovala od samého počátku. „Neplaťte žádné poplatky za předčasné splacení půjčky! My Vám půjčíme 100.000,- Korun českých za pouhých 1999 Kč měsíčně“ recituje vtíravý hlas, který na obrazovce doprovázejí velké symboly zmíněných čísel.

Docela malinkým písmem, že je to vlastně k nepřečtení, je na obrazovce uvedeno další číslo,  o kterém se ale sametový hlásek nezmiňuje, a sice RPSN 17,5%.

Co tato zkratka představuje? RPSN je roční procentní sazba nákladů, která zohledňuje nejen platbu jistiny a úroků, ale i platby dalších nákladů  na spotřebitelský úvěr – tolik citát. O jaké poplatky se např. jedná: na uzavření smlouvy, na posouzení žádosti, za vedení účtu, za pojištění a záruku splacení v případě smrti apod.

Reklama

V této chvíli jsme už připraveni „nakrmit“ počítač všemi potřebnými daty, a nechat ho řešit úlohu ze složeného úrokování, nebo chcete-li výpočet anuity.

  1. Půjčka : 100.000,- Kč
  2. Počet splátek ročně : 12 – na konci každého měsíce
  3. Měsíční splátka :1999,- Kč
  4. RPSN :17,5%

Na co se to  vlastně ptáme: Za jak dlouho půjčku splatíme, a kolik zaplatíme celkem?

Počítač se ani nepotřeboval zamyslet, a už na obrazovce zasvítilo číslo, udávající počet splátek : 90,32.

Teď už vystačíme se základními početními úkony, tedy sčítáním, odečítáním, násobením a dělením.

  • Kolik tedy celkem zaplatíme : 90,32 x 1999 = 180.550,- Kč
  • Kolik let budeme  splácet 90,32 : 12 =  cca 7, 5 roku

U jakékoliv půjčky se splácí nejdříve úroky, a ty činí v našem případě  80.550 Kč.

Na zaplacení úroků budeme potřebovat  80550:1999= 40,3 splátek, tedy  cca 3,36 roku

Vlastní jistinu, tedy půjčku  100.000,- Kč budeme splácet ještě  více než další čtyři roky.

To je přeci nabídka, která se nedá odmítnout!

Ten sladký hlásek by mohl klidně recitovat : „Neplaťte žádné poplatky za předčasné splacení půjčky, podepište vlastní krví, a vydejte se s námi rovnou na cestu do pekla“. 

====

Nechci měnit původní text, a tak na základě profesionálních připomínek z diskuze doplňuji:

 s RPSN nelze zacházet jako s roční úrokovou mírou. Z této hodnoty se dá počet splátek odhadnout (pokud jsou ostatní poplatky zanedbatelné), ale určit ne; např. jeden z peněžních ústavů u těchto akčních nabídek dává  84 měsíčních splátek.
Berte prosím tedy můj výpočet jako zjednodušení. Přesto jsem přesvědčen, že konečná částka, kterou bude nutno na  úrocích a poplatcích zaplatit, se asi příliš od mého výpočtu lišit nebude.