Reklama
 
Blog | Jaroslav Štverák

Lyžovačka na Hradě!

Určitě názor na uspořádání lyžovačky na Hradě resp. v jeho blízkosti nebude jednotný. Když jsem však dnes  uviděl bilboard, na kterém se stkví  logo elektroenergetického gigantu E-on jako  hlavního  sponzora této kontroverzní akce, a na kterou mně dokonce s celou rodinou  zve po rozhlasových vlnách  K. Neumannová,  začala mně svrbět klávesnice….

Nemám vůbec nic proti sportu, který se odehrává v bílé stopě. Obdivuji běžce  Lukáše Bauera, jakou má formu na začátku lyžařské sezóny, jak s přehledem minulý víkend vyhrál  těžký závod  v mrazivém Kuusamu ve Finsku. 

Nemám  vůbec nic proti tomu, když se kolem pražského Hradu běhá, nebo třeba jezdí na kolech či kolečkových bruslích nebo třeba i  kolečkových lyžích, nebo když se na Václaváku skáče „pražská tyčka“. Co mají společného – nejsou energeticky náročné a nemají prakticky žádný dopad na životní prostředí.

Ale  vozit ze Šumavy přes celou Prahu v mnoha náklaďácích sníh na Hrad, to mně připadá jak ze špatného filmu z minulého století. Podíval jsem se proto na oficiální stránky strany Zelených – nic, ani ťuk. Zeleným to tedy nevadí. 

Reklama

Tak proč to tedy vadí mně:

Za situace, kdy ceny všech druhů energií, elektrickou energii nevyjímaje,  rostou a i nadále porostou  raketovým tempem  – považuji záštitu energetického koncernu nad tímto závodem z hlediska všeobecně proklamovaných úspor energie a využití alternativních zdrojů energie za  nemravnou. 

Určitě by se daly sponzorské prostředky využít na úplně jinou, k našemu životnímu prostředí podstatně šetrnější akci!