Reklama
 
Blog | Jaroslav Štverák

Pozor na novou past na motoristy v SRN!

Řada z Vás pojede na dovolenou určitě přes SRN. Snad se Vám bude hodit následující informace. V Německu postupně zavádějí v centrech velkých městech zóny ochrany prostředí označené velkou dopravní značkou „Umwelt ZONE“.  Její zmenšená forma je vyobrazena na nálepce.

Do takto označených oblastí smí vjíždět v současnosti  pouze osobní i nákladní automobily, které splňují emisní normu EUR 2 (červená nálepka), EUR 3 (žlutá)  nebo EUR 4 (zelená), a které jsou v pravém spodním rohu předního skla příslušnou nálepkou označeny.  Tato nálepka platí pro všechny spolkové země universálně. A nyní to nejpodstatnější. Od 1. ledna 2010 bude do zóny ochrany prostředí  povoleno vjíždět  pouze automobilům, které splňují emisní normu EUR 4 (zelená nálepka)

 Například v Berlíně tato zóna platí od 1. ledna letošního roku. V průběhu letošního roku budou zóny ochrany prostředí zavedeny i v dalších německých městech.  Nálepku vydávají po předložení velkého a malého technického průkazu v SRN např. autorizované servisy (což  v SRN proběhlo zcela bez problému za cenu 9,90 EUR ), nálepku je možno údajně objednat i přes Internet. Pokuta za vjetí do zóny ochrany prostředí bez příslušné nálepky je 40,- EUR.

 

Reklama