Reklama
 
Blog | Jaroslav Štverák

Proč nemohou být Američani hubení.

Amerika Vás překvapí kromě jiného množstvím chorobně obézních lidí, mladistvými počínaje, přičemž barva pleti v tomto případě nehraje žádnou roli

Vracíme se z výletu  k monumentální přehradě Hoover Dam, zásobárně pitné vody pro Las Vegas, která byla v minulém století  prohlášena za jeden z divů světa.  Pomalu se začíná stmívat. Asi 20 km před Las Vegas vidím  jak na jednom z nesčetných kasin svítí přitažlivý nápis „Dnes speciální akce,  můžete sníst co chcete,  za pouhých 3,99 dolaru“.  Kdo by takové dumpingové ceně odolal!

 Pokud se chcete v kterémkoliv kasinu dostat   k inzerovanému bufetu, musíte ho najít. Není to tak jednoduché. Vaše cesta se bude podobat procházce bludištěm, a povede kolem nesčetných pokušení ve formě „jednorukých banditů“, stolů s ruletou, pokerem apod.  Pokud odoláte, máte velkou šanci se opravdu za inzerovanou směšnou cenu nadstandardně najíst. Bufet tak o velikosti obrovské tělocvičny nabízel kromě humrů snad všechno.  Předkrmy, polévky studené i teplé, zeleninové i ovocné saláty, studenou i teplou kuchyni, steaky, T-bone steaky, prostě nadbytek všeho v každém směru. V ceně jsou i veškeré nealko nápoje, moučníky, zmrzlina, káva. Alkoholické nápoje se platí zvlášť.  

Moje žena, která váží i ze zimním kabátem asi tak 50 kg, si na talířek nabrala svojí obvyklou dětskou porci, trochu zeleniny   a kuřecí stehýnko. A se zájmem pozorovala americkou rodinku u vedlejšího stolu. Otec rodiny byl chrabré postavy, tak 150kg plus, jeho žena, která se o něj pečlivě starala, tak kolem 110 kg, dvě děti  rovněž s nadstandardní hmotností doplňovaly rodinnou sešlost. Tu mamuška přiběhla s talířem kuřátek, tu pečených žebírek, a pořád dokola. Otec rodiny jedl příborem, který mu viditelně překážel, ale jinak konzumoval vše, co mu ženuška přinesla velmi statečně. 

Reklama

 Kolem hostů v bufetu začala procházet servírka,  zastavila se u každého stolu, asi chtěla vědět, jestli něco nepotřebujeme, pomyslel jsem si. Když odešla od stolu výše zmíněné rodinky, ženuška vyběhla k teplému úseku jako když střelí.   Vrátila se s dokonale navršeným talířem plným steaků. Otec rodiny odložil příbor, a steaky do sebe prostě zasouval příborem králů, tedy rukama. Nevěděl jsem co se děje. Jeho ženuška však doběhla mezitím už s druhým talířem. Po chvíli se dostala servírka i k našemu stolu „Velice se omlouvám, ale během dvaceti minut budeme zavírat teplý úsek, prosím obslužte se“ znělo její sdělení. Moje žena nedojedla a pravila:“Právě jsem pochopila, proč Američani nemohou být hubení“.

Vraceli jsem se zpátky do Evropy, byli jsme někde nad Atlantikem, na půli cesty mezi Amerikou a Evropou, když jsem se své ženy zeptal:“Tak jaký byl tvůj největší zážitek z Ameriky?“ Čekal jsem odpověď ve stylu:“jak jsme lezli  7 hodin zpět nahoru od řeky Coloredo v Grand Canyonu National Park a plivali prach a krev nebo jak jsme odháněli černého medvěda   v Yosemiti NP od našeho auta. Nic z toho. „Víš, asi ten Američan, který zasouval do svého nitra steaky holýma rukama“ zněla její odpověď.  Asi s ní do Ameriky už  nikdy nepojedu!