Reklama
 
Blog | Jaroslav Štverák

Radiožurnál, Vaše ráááááááááááádio!?

Uplynuly již skoro dva měsíce od chvíle, kdy tato „vlajková loď“ ČRo  po totální obměně   formy,  a velké části obsahu,  se vydala pod velením kapitánky a velké kormidelnice,  paní Barbory Tachecí, na spanilou jízdu do doté doby velmi klidných vod  českého posluchačstva. Stačilo však jen několik dnů, aby v ospalém českém rybníčku se rozpoutala pořádná bouře. Paní BT tuto bouři sice v RŽ nepřežila, její kontroverzní koncepce se však éterem bohužel šíří dál.

Dva měsíce je ale dostatečná doba pro neemotivní hodnocení toho, co se v RŽ změnilo k lepšímu a co naopak zůstává  po dvou měsících propadákem i přes velkou kritiku ze strany posluchačů. Budu se snažit být velmi stručný:

 

  1. Noví moderátoři už tolik nedrmolí, a ti z nich co neuměli správně česky, a mají spoustu „blebtů“ se moderovat stejně nenaučí – jejich setrvávání na vlnách ČRo1 je nepochopitelné.
  2. Zprávy – nelze upřít snahu o rychlou reakci na zprávy národního a nadnárodního významu. Regionální příspěvky jsou povětšině jak obsahem, tak formou ubohé.
  3. Předpověď počasí. Ani po jednoznačné kritice posluchačů se nic nezměnilo. Jedním slovem, to co  vychází s úst moderátorů, je nic neříkající „bramboračka“.
  4. Ranní poznámka Ivana Hoffmanna  se přes sliby do vysílání nevrátila, možná i pro nechuť autora (způsob jakým byl z vysílání „odejit“ – byl přinejmenším zarážející i urážející). – Pan Hoffmann je však minimálně jednou týdně slyšet  se svými politickými postřehy v dopoledním vysílání ČRo2 – stojí to za to si ho poslechnout, je pořád velmi dobrý.
  5. Znělky – nové znělky všeobecně mnohem horší než původní, řada z nich svým zvukem vyvolává pocit rozbitého rádia.
  6. Hudba neskutečně  nezajímavá a „ojetá“ – bum, bum, bum, duc, duc, vše při starém.
  7. Knihovnička – v podání paní spisovatelky Pawlovské – mám pocit, že stejně rychle jak se na RŽ objevila, tak rychle zmizela.  Její „knihovnička“, to byl tedy absolutně neposlouchatelný propadák ve srovnání s tím,  co uměla dříve paní Klusáková.
  8. Programy, které byly velmi populární a zmizely z vysílácího schematu (např. auto-moto-revue aj.)  nebyly adekvátně nahrazeny.

Proto se domnívám, že  verbální forma i obsah současného vysílání RŽ ani zdaleka nedosahuje té úrovně, na kterou jsme byli dříve (tedy před 1.1.2008) zvyklí.  Hudební vysílání RŽ bylo předmětem kritiky již řadu let.

Reklama

Pokud by se však kvalita vysílání měřila počtem nekonečně se opakujících hlášek jako :“Radiožurnál, Vaše rádio", tak by Radiožurnál ve srovnání se zahraničními „zastaralými“ veřejnoprávními stanicemi, které  nemusejí posluchačům vymývat mozek,  jednoznačně zvítězil.

Dovětek 3. března 2008, 12 hod 55 minut. 

Nemohl jsem věřit svému sluchu. Paní redaktorka Klusáková zpět na Radiožurnálu – představila novou knihu finské autorky.  Dobří holubi se začínají vracet?