Reklama
 
Blog | Jaroslav Štverák

Staneme se už brzy ruskou energetickou „kolonií“,

nebo budeme svítit loučemi a jezdit na dřevní plyn? Jestliže je nějaké průmyslové odvětví  základem naší rostoucí životní úrovně, je to energetika. Tím největším paradoxem je ale skutečnost, že v ČR se prakticky dvacet let nezačal stavět žádný energeticky významný zdroj.

Snad Vám neunikla  následující zpráva z posledního týdne. Cituji:“Ruský prezident Vladimir Putin a australský premiér John Howard podepsali  během dvoustranné schůzky, která se odehrála na okraji summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) v Sydney  dohodu o dodávkách australského uranu pro ruské jaderné elektrárny. Součástí dohody jsou i záruky, že materiál bude využívaný pouze pro mírové účely. Australská vláda odmítla obavy některých poslanců ohledně Putinovy důvěryhodnosti. Poslanci poukazovali na nebezpečí, že australský uran by Moskva mohla nekontrolovatelně využít k vojenským cílům, nebo by ho mohla dál prodat, například tzv. nepřátelským státům, jako je Írán. píše agentura AP. Austrálie, která ovládá 40 procent známých světových zásob uranu, uvalila na svůj prodej této komodity přísná omezení. Ta se vztahují například na zákaz jakéhokoli využití tohoto paliva pro vojenské účely, jako je třeba pohon jaderných ponorek. Australský uran potřebuje Rusko pro provozování zhruba třiceti jaderných elektráren, jejichž výstavbu plánuje  v nejbližších dvou desetiletích.“ Konec citátu.

Tady prostě něco nehraje! Rusko, jeden z největších světových exportérů ropy a zemního plynu bude rozvíjet masívně atomovou energetiku?  A do jaké pozice se  z pohledu současného  importéra ropy a zemního plynu a posléze i elektrické energie bude dostávat ve vztahu k Rusku naše republika? A že Rusko umí s kohoutky na ropovodech i plynovodech umně manipulovat, stačí si vzpomenout na události z poslední zimy!

Překlikněme proto do české kotliny.

Reklama

Velkým problémem současné koaliční vlády je rozvoj energetiky, rozvoj jaderné energetiky  pak obzvláště. Poslankyně za Zelené Dana Kuchtová se již před časem vyjádřila v rakouském tisku v tom smyslu, že chce  uzavření  jaderné elektrárny Temelín, a to možná i dříve, než skončí případný čtyřletý mandát Topolánkovy vlády.  Tato slova ale „vytočila“ ministra průmyslu a obchodu Martina Římana. Prohlásil, že je nehorázné, že tak citlivou záležitost sděluje prostřednictvím rakouských médií. „Paní Kuchtová by si měla uvědomit, že již nezastupuje Jihočeské matky financované dominantně z rakouských zdrojů, ale vládu ČR“. Předseda zelených pan Bursík se však paní Kuchtové zastal. Zelení budou podle něj důsledně prosazovat vyjednané body trojkoaliční dohody. Tedy rovněž to, že Topolánkova vláda nebude usilovat o výstavbu dalších bloků jaderné elektrárny. „Konsenzus chceme dodržovat. Očekáváme rovněž od našich partnerů, že se od něj nebudou odchylovat.“

 Jinými slovy, vláda zaujala „vyhnívací“ taktiku. To znamená, že problém zajištění energie z vlastních energetických zdrojů i jaderných nebude řešit.

Na tuto taktiku ale existuje jediná odpověď. Jakoukoliv elektrárnu, natož jadernou, není možno postavit "přes noc". Svítit loučemi a jezdit na dřevní plyn asi nebudeme, ruskou energetickou kolonií se však pravděpodobně staneme nejpozději v příštím desetiletí!