Reklama
 
Blog | Jaroslav Štverák

Za jak dlouho budeme kuřáky věšet?

Minulý týden jsem byl v Mnichově, a v žádné hospodě jsem neviděl jediného kuřáka. Od prvního ledna letošního roku je totiž ve spolkové zemi Bavorsko v restauracích absolutní zákaz kouření.

Za „Frauenkirche“, v samém centru Mnichova, je vyhlášená hospoda „Andechs am Dom“,  kde čepují proslulé pivo, vyráběné ve stejnojmenném klášteře. Venku, ač konzumace piva je zde ve stoje –  ve venkovní ohrádce jsou vyhřívací plynové hořáky –  všichni kouřili a popíjeli „Andechs“ a bylo tam tak narváno, že jsme museli na pivo dovnitř. V restauraci samé, kde večer bez reservace neseženete místo, volná místa tentokrát byla.  Jako v Kocourkově!

 

Snad musím svoji poznámku doplnit tím, že jsem nekuřák, a ani nikdo v naší rodině nekouřil a nekouří.  Vůbec se proto nechci kuřáků zastávat, ale  tento zákaz  přesto považuji na orwellovskou ukázku  omezování  lidských svobod, za cestu  postupného přeregulování našeho života nejrůznějšími zákazy a příkazy, které nemají se zdravým rozumem nic společného. 

 

Vždyť by bylo možno volit dle mého názoru daleko svobodnější cestu, např. nechat rozhodnutí na majiteli restaurace, zda z ní udělá nekuřáckou oázu, nebo  v ní dovolí svým hostům kouřit. A na straně hosta by byla naprosto svobodná volba, jakou restauraci navštíví.  

Reklama

 

V pátek jsem byl v naší hospodě hrát licitovaný mariáš. Po návratu domů vždy dávám rovnou kompletní oblečení vyvětrat přes noc na balkón, a ani ve sprše se toho  hospodského odéru nemohu dlouho zbavit. Ale jít hrát karty do zahulené hospody bylo  mé svobodné rozhodnutí.

Jak dlouho ještě?