Reklama
 
Blog | Jaroslav Štverák

Gruss Gott!

V roce 1990 v květnu  jsem si v novinách přečetl, že byly na Šumavě vyznačeny nové turistické stezky v bývalém nepřístupném pohraničním pásmu. Šumavu miluji, a tak jsem neváhal. O nejbližším víkendu jsem nastartoval svoji Škodu 100  a v časných ranních hodinách jsem dorazil do Nové Pece na Šumavě.

Mým cílem byl Třístoličník, místo, kde se setkává česko-německo-rakouská hranice.  Podle Švarcemberského kanálu jsem došel až k prostříhanému průchodu v drátěných zátarasech, u kterého stali ještě naši ozbrojení péesáci.  Po ujištění, že po mně nebudou střílet, jsem pokračoval v prudkém výstupu Kamenným Mořem k česko-rakouské hranici.  Najednou slyším „Gruss Gott“. Nevěřícně jsem zvedl hlavu.  Přede mnou stál živý Rakušák nebo Němec,  v té době podstatně starší než já.  Byl jsem v šoku. Popadaje dech jsem odvětil „Gruss Gott“. Byl jsem na česko-rakouské hranici, po jejíž rakouské straně  vedla vyšlapaná turistická cesta. Turistů přibývalo. „Gruss Gott, Gruss Gott“ bylo  slyšet prakticky na každém kroku. Všichni se zdravili. Došel jsem na Třístoličník. Chvilku jsem si poseděl v každém z kamenných sedátek, vytesaných v ohromném balvanu. Směřovaly na českou, rakouskou i německou stranu.  Po česko-německé hranici jsem potom došel do Nového Údolí. „Gruss Gott, Gruss Gott“ bylo  slyšet prakticky na každém kroku. Všichni se zdravili.

 

Léta jsem potom spolupracoval s jednou firmou z Bavorska. Když jsem tam přijel poprvé a vešel do recepce slyšel jsem okamžitě ono známé „Gruss Gott“, tentokrát však z úst mladé recepční.   V Bavorsku, ať přijdete do jakékoliv firmy, kšeftíku, supermarketu, restaurace, na poštu, na úřad, všude uslyšíte ono známé „Gruss Gott“.  Prostě pozdravit příchozího bez okolků se sluší. 

 

Vracím se do české reality.  Hodně se toho v tomto směru zlepšilo, hlavně u soukromých firem.  Výjimky však potvzují pravidlo, a tak už nemám o čem bych psal. Někdy si totiž myslím, že máme vzájemnou neúctu zakódovanou v genech.

Reklama