Reklama
 
Blog | Jaroslav Štverák

Jak jsem se nechal zmanipulovat!

Letošní dovolenou jsem se rozhodl strávit turisticky,  pod stanem v přírodě, pokud možno na odlehlých, málo zalidněných místech, s minimálními výdobytky civilizace.  Chtěl jsem si příležitostně i vařit, a proto jsem  zakoupil  několik lančmítů a vepřových konzerv - jako železnou reservu.

Snad dvacet let jsem kromě sardinek žádnou konzervu nekonzumoval, a tak jsem byl při výběru konzerv naprosto  bezradný.   Hledal jsem tradiční čínské konzervy se značkou  Ma Ling, které jsem si  ještě jako solidní výrobek pamatoval, ale marně. 

Tak po dlouhém obcházení regálů jsem se rozhodl pro  vepřovou konservu Selika s označením "Novinka" a s lákavým vyobrazením kusu masa na etiketě. To jsem ale vůbec neměl dělat.  Obsahem totiž není vyobrazený kus flákoty,  ale jakási velmi mastná drť nevalné chuti, která navíc po ohřátí odpudivě páchne.  

Při konzumování suchých brambor jsem se slzou v oku vzpomínal na vojenské vepřové konzervy z „kádéčka“ – tedy tzv. krmné dávky, které jsme jako záklaďáci  v minulém století fasovali.  V nich totiž byly i špalíčky vepřového masa. 

Reklama

Nechtěl jsem se smířit s tím,  že je dnes  možné něco takového nejen vyrábět, ale i dodávat do maloobchodní sítě a současně i nějakým vhodným způsobem varovat ostatní. Obrátil jsem se proto s námětem na  časopis TEST. 

Odpověď byla následující: 

Vážený pane, srdečně zdravím. Budeme-li na tom finančně dobře (analýzy platíme), necháme udělat test konzerv. Děkujeme za námět.

Ida Rozová

Občanské sdružení spotřebitelů TEST, časopis TEST 

Snad se tedy někdy v budoucnu dozvíme, jak to s kvalitou konzerv na našem trhu je. Jedno vím však stoprocentně už dnes. Příští turistickou dovolenou budu trávit jako vegetarián.