Reklama
 
Blog | Jaroslav Štverák

Radiobulvár!

Začnu citátem nové ředitelky ČR 1 - paní B. Tachecí. „Posluchače stanice čekají od 1. ledna 2008 výrazné změny. Chceme, aby Radiožurnál - coby vlajková loď Českého rozhlasu - byl modernějším a méně konzervativním rádiem schopným být v dlouhodobém horizontu absolutně většinovým rádiem v České republice“.

 K této veřejnoprávní stanici jsem se na svém blogu již opakovaně vyjádřil. Prvních pět dnů poslechu tohoto moderního a nekonzervativního rádia v kabátě od paní Tachecí v tom negativním smyslu slova skutečně předčilo veškerá moje očekávání. 

  1. Skončili schopní ( např. pan Hoffmann, pan Kroc, paní Klusáková a další)
  2. Nastoupili všeho schopní ( jména možno doplnit dle individuálního pohledu, nerad bych na někoho zapomněl).
  3. K obsahu  mluveného slova jsem v minulosti neměl připomínky. Někteří noví moderátoři „funí“ do mikrofonu, nemluví češtinou ale „češtincem“, pokud použiji výraz mého pana profesora jazyka  českého. Některé moderátorky musí urychleně k panu profesorovi Higginsovi trénovat správnou výslovnost alespoň těch amerických měst, ve kterých v současnosti probíhají primárky.
  4. Forma mluveného slova. Moderátoři přešli na kadenci rychlých opakovacích zbraní, jinými slovy na agresivní intonaci komerčních stanic.  A komerční stanice právě kvůli odpuzující formě „češtince“  prostě ze zásady neposlouchám.
  5. O hudebním vysílání již neřeknu raději vůbec nic.

Takhle si prostě vysílání veřejnoprávního rozhlasu nepředstavuji. Nejsem sám, stačí se podívat na diskusi na portál Radiožurnálu.  

Proto jsem bytostně přesvědčen o tom, že paní Tachecí tuto „vlajkovou lodˇ“ neochvějně nasměrovala na kurs Titanicu.

Reklama

Blahopřeji.

dovětek – 7. ledna 12,00. Slyšíte to ticho?  Po týdnu nové tváře RŽ je ticho. Očekával jsem čtení oslavných dopisů, emailů, nebo SMS od nadšených moderně naladěných posluchačů. Je ticho! Čekal jsem osobně vystoupení paní ředitelky Tachecí třeba o tom, jak se jí v nekonečně krátké době  podařilo oddělit zrno od plev a zbavit se starých, konzervativních, neperspektivních posluchačů. Je ticho!   Na webu ČRo je dnes velmi potřebná anketa  o konání OH v Praze.  I to vše o něčem svědčí.  

 dovětek 16. ledna zdroj RRTV:  Tisková zpráva z 1. zasedání, konaného ve dnech 8.1. 2008 – 9. 1. 2008  

Ta zpráva je dlouhá jako Lovosice, a Radiožurnálu jsou věnovány dokonce dva řádky: 

 – na základě řady podnětů se dle §5 písm. a) zákona č. 231/2001 Sb. obrací na Radu ČRo se žádostí o sdělení jejího postoje ke stížnostem na nový formát ČRo 1.