Reklama
 
Blog | Jaroslav Štverák

S vysílačkou pod kostýmem!

Prohlížel jsem si minulý týden svůj archiv fotek ze šedesátých a sedmdesátých let minulého století, z doby, kdy jsem externě fotografoval pro Svobodné Slovo a Svět v obrazech. Našel jsem unikátní   fotky Karla Gotta, které jsem nafotil v roce 1970 při jeho vystoupení s Waldemarem Matuškou  v pražské Lucerně.  Ze všech fotek byla tehdy publikována  v čísle 23/1970 časopisu Svět v obrazech pouze ta v záhlaví tohoto článku. Vybral jsem proto ještě dvě fotky dosud nepublikované. Snad i ty upoutají Vaší pozornost. 

Už ani nevím při jaké příležitosti jsem se seznámil  s MUDr Glücksmanem a doc. MUDr. Seligerem z fakulty tělesné výchovy a sportu Karlovy univerzity v Praze,  kteří se věnovali v té době již přes dvacet let výzkumu tělesné námahy sportovců i činoherních, operních či baletních umělců. Jejich výzkum pokračoval vyšetřením dirigentů symfonických orchestrů a zpěváků „pop-music“. Pozvání na monitorování „srdeční činnosti“ Karla Gotta jsem proto pochopitelně přijal rád.

Pod jeho kostým umístili v šatně speciální bezdrátovou  vysílačku malých rozměrů, kterou měřili  při jeho vystoupení tepovou frekvenci a srdeční tlak. Údaje byly přenášeny z jeviště do registračního přístroje umístěného v šatně umělce. Výsledky byly překvapivé. Dle jejich měření se námaha Karla Gotta na jevišti pohybovala  na úrovni špičkového výkonu kanoisty či hráče fotbalu.

Reklama

Dílčí výsledky výzkumu byly v té době publikovány i v zahraničí, a setkaly se s mimořádným ohlasem.  

Přestože od té doby uběhlo neuvěřitelných třicet sedm let doufám, že pohled na Karla Gotta, jako  "oběť" vědeckého výzkumu,  bude pro řadu z Vás pohledem zcela novým.