Reklama
 
Blog | Jaroslav Štverák

Toho bohdá nebude, aby nějaký Langr nad prezidentem zvítězil!

Zpráva z tisku : „Prezident Václav Klaus by měl bez otálení rozhodnout o případném jmenování justičního čekatele Petra Langra soudcem. Uvedl to Nejvyšší správní soud (NSS), který ve středu zamítl prezidentovu kasační stížnost na loňské rozhodnutí Městského soudu v Praze“. Klaus Langra před lety odmítl spolu s dalšími uchazeči jmenovat proto, že ještě nedosáhl věku 30 let. Zatímco jeho kolegové, kteří prezidenta nežalovali nebo žaloby stáhli, se soudci již stali, Langra Klaus zatím nejmenoval. Klaus jej nejmenoval zřejmě jen proto, že se domáhá svých práv soudně. Konec citátu.

V této souvislosti se znovu musím zamyslet nad vztahem pana prezidenta k soudcovskému stavu.  Již v roce 2006 Ústavní soud (ÚS) zrušil odvolání předsedkyně Nejvyššího soudu Ivy Brožové. Prezident Václav Klaus, který ji v únoru 2006 odvolal, označil rozhodnutí senátu za nebezpečné. Obával se posunu od parlamentní demokracie k neomezené soudcovské autonomii. Ochránce katarského prince, tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec se nezapomněl hned vyjádřit:. "Jsem přesvědčen, že prezident republiky postupoval ve věci správně“. Tento spor nebyl dosud vyřešen.

Že by náš pan prezident prohrál soudní spor   s nějakým právnickým embryem, no to by bylo ale velmi velmi nešťastné – bohužel pro pana prezidenta samotného.

I prezident může udělat chybu, ale měl by v sobě najít tolik odvahy, aby ji dokázal veřejně přiznat. Možná, že by získal více, než  ztratí prohraným soudním sporem.

Reklama