Reklama
 
Blog | Jaroslav Štverák

Už zase slyším trávu růst!

Jó, kde jsou ty časy, kdy jsem přijel na chalupu, mohl si klidně lehnout do zahradního houpacího křesílka a z plných plic si užívat víkendového volna. Zahrada byla vždycky dočista vyholena.

Přišel soused s košíčkem šťastných vajec  od šťastných slepic (vejce jsem pochopitelně kupoval, i když  za sousedskou cenu) a už od vrat na mne volal: „Sousede, vybral jsem vám je jako naše poslance, jen ty nejlepší z nejlepších“.  „Jó a o trávu se nemusíte starat“ pokaždé mne ujišťoval. „Moje ovce, kozy, slepice, králíci, kachny i husy ji milují a to jak v zeleném, tak sušeném stavu“.  Zahradu sekal kosou  a když ji sušil, všechno na zahradě vonělo.

Kvalitní  hnůj na hnojení zahrady, jako vedlejší produkt   zpracování mé trávy ovcemi, kozami, slepicemi, kachnami, husami i králíky, byl  od souseda taky k dispozici. Prostě bezezbytkové, dokonalé a uzavřené vesnické biotechnologie fungovaly naprosto spolehlivě a bezporuchově. 

 

Když soused umřel, všechno se změnilo. Jeho dětí prodaly ovce a kozy, snědly slepice, králíky, kachny i husy. Maso a vejce teď kupují jako většina „vesnických“ v supermarketu, jak jinak.

Reklama

  

Když teď přijedu na chalupu, tak první co vidím je, že tráva za pouhý týden úplně zešílela.  Už ani neobcházím sousedy s prosíkem, jestli by si někdo z nich  nechtěl  vzít alespoň posekanou trávu, že ji rád dovezu. Dívali se na mne shovívavě, však mně asi rozumíte jak.

A tak místo „lehára“ v křesílku popadnu sekačku a dělám z trávy řezanku.  Tráva je   mokrá a sekačka jí nechce sekat. Bojuji několik hodin  s trávou i se sekačkou. Konečně je posekáno. Dávám řezanku na kompost, ke stromům.  Tam  je už tráva, kterou jsem nasekal před týdnem i před dvěma. Hnije  s příslušným odérem. Vidím zeleně i rudě.

 

To je všude keců o nových biotechnologiích, ale jak z trávy vyrábět naftu nebo vysokooktanový benzin, toho se už asi nedočkám.  Pokud by měl někdo zájem, tak materiál na pokusy dám úplně zdarma a rád!